Publicējot apjomīgu brīvpieejas izglītojošu tekstu par sēklu lološanu, Latvijas Permakultūras biedrība pabeidz savu iesaisti sadarbības projekta “Digitālas mantoto kultūraugu izglītības izveide Āfrikas pārtikas sistēmu noturībai klimata krīzē” materiālu izstrādē.
Projekta kopējais mērķis ir stiprināt pārtikas sistēmu noturību pret klimata pārmaiņām, ieviešot digitālu izglītību par mantotajiem kultūraugiem Ganā. Projektu īsteno Baltijas Starptautiskais ekonomikas politikas studiju centrs (BICEPS) sadarbībā ar organizācijām no Ganas – sociālo uzņēmumu Farmerline un Savannas Lauksaimniecības institūtu. Projekts saņēmis Ārlietu ministrijas finansējumu 2024. un 2025. gadā no attīstības sadarbības budžeta.
Latvijas Permakultūras biedrības mērķis, iesaistoties projekta darbībā, bija mērķtiecīgos stāstījumos apkopot mūsu pieredzi sēklu lološanas kustības veidošanā un attīstīšanā, lai citu valstu dārzkopjiem un lauksaimniekiem būtu iespēja smelties iedvesmu un padomus savas valsts mantoto un vietējo kultūraugu saglabāšanai.
Projektā biedrība izvēlējās veikt trīs uzdevumus:
Piedalīties diskusijās ar projekta partneriem un izstādē ”Riga Food 2024” Ķīpsalā BICEPS organizētā paneļdiskusijā ”Aizmirstie ēdieni – kultūras un ilgtspējības glābēji” stāstīt Latvijas stāstu par mantoto kultūraugu.
Izstrādāt un publicēt stāstus par sēklu lološanas kustības attīstību Latvijā kā paraugu, no kura citām valstīm smelties iedvesmu savu valstu mantoto kultūraugu saglabāšanai.
Izveidot kodolīgus, ikvienam pieejamus mācību materiālus par sēklu lološanas pamatiem, izkārtotus mūsu mājaslapā publicētās 10 lekcijās.
Latvijas Permakultūras biedrības Mantotā kultūrauga zīmola radītāja un Mantotā kultūrauga lološanas kustības organizatore Sandra Stabinge, kas kā eksperte piedalījās projekta materiālu izstrādē, stāsta par tikšanos ar Ganas sociālā uzņēmuma FARMERLINE pārstāvi Liliju Akorfu-Keledormi:
"Projektā sākotnēji tika rīkota neklātienes tikšanās, bet septembrī bija iespēja tikties klātienē un strādāt kopīgi ar FARMERLINE pārstāvi Liliju diskusijas laikā izstādē “Riga Food 2024”.
Comments